Premies voor isolatie

Je woning isoleren levert een lagere energiefactuur én verhoogt de waarde van je woning. Bovendien kan je ook op steun rekenen van je netbeheerder bij het isoleren van je woning.

Premie voor dakisolatie of zoldervloerisolatie

Het is wettelijk bepaald dat elke woning in Vlaanderen tegen 2020 moet voorzien worden van dakisolatie. Indien dit niet het geval is, kan de woning onbewoonbaar verklaard worden. Om de Vlaming te ondersteunen, is er steun van de netbeheerder voorzien. Er zijn zowel premies voor als je de werken zelf uitvoert of als je die laat uitvoeren door een erkend aannemer. 

dakisolatie

Premie dakisolatie doe-het-zelf

Als je het dak of de zoldervloer van je woning isoleert, heb je recht op een premie van 3 euro per vierkante meter. Het isolatiemateriaal moet een minimum Rd-waarde van 4,5 m²K/W hebben.

Premie dakisolatie door erkend aannemer

Als je de isolatie laat plaatsen door een erkend aannemer, heb je recht op een verhoogde premie. Je kan namelijk aanspraak maken op een premie van 6 euro per vierkante meter. Ook hier moet het isolatiemateriaal een minimum Rd-waarde van 4,5 m²K/W hebben. Daarnaast kan je genieten van het verlaagd BTW-tarief van 6% (in plaats van 21%) indien je woning ouder is dan 10 jaar. 

Premie buitenmuurisolatie

Naast de premie voor dakisolatie kan je ook steun krijgen voor het isoleren van je buitenmuur. Hier maken we een onderscheid tussen het isoleren van je buitenmuur langs de binnenzijde en het isoleren langs buiten.

Isolatie buitenmuur langs binnen

Voor het isoleren van de buitenmuur langs de binnenzijde, kan je aanspraak maken op een premie van 15 euro per vierkante meter. De minimale Rd-waarde van het isolatiemateriaal bedraagt 2 m²K/W. Hier moeten de werken uitgevoerd worden door een erkende aannemer of moet je controle laten uitvoeren door je architect.

Isolatie buitenmuur langs buiten

Voor het isoleren van de buitenmuur langs buiten kan je ook aanspraak maken op een premie van 15 euro per vierkante meter. De minimale Rd-waarde van de isolatie moet 3 m²K/W bedragen. 

Premie spouwmuurisolatie

Is er een spouw aanwezig in je woning die een minimale breedte van 5 centimeter heeft? Dan kan je opteren om de buitenmuur te isoleren door de spouw op te vullen. De premie voor spouwmuurisolatie bedraagt 5 euro per vierkante meter. Om aanspraak te maken op deze premie moet je de werken laten uitvoeren door een erkend aannemer en moet de volledige spouw opgevuld worden.

spouwmuurisolatie

Premie vloerisolatie of kelderisolatie

De premie voor het isoleren van de vloer van je woning of het isoleren van het plafond van de kelder, bedraagt 6 euro per vierkante meter. De Rd-waarde van het isolatiemateriaal moet minimum 2 m²K/W bedragen.

Bijkomende steun voor isolatie

Premie van de gemeente

In bepaalde gemeentes kan je een bijkomende premie voor het isoleren van je woning ontvangen. Dit is echter afhankelijk van gemeente tot gemeente. Voor meer informatie over deze premies is het aan te raden je te informeren bij de gemeente. 

Verlaagd BTW-tarief

Is je woning ouder dan 10 jaar en laat je de werken uitvoeren door een erkend aannemer? Dan geniet je van het verlaagd BTW-tarief van 6% in plaats van 21%. 

isolatie premie

Totaalrenovatiebonus

Naast de standaardpremies van de netbeheerder kan je ook aanspraak maken op de Totaalrenovatiebonus bij het isoleren van je woning. Hiervoor moet je binnen een termijn van 5 jaar minstens 3 energiebesparende werken laten uitvoeren in je woning. Daarnaast dient je woning van voor 1 januari 2006 aangesloten te zijn op het elektriciteitsnet. 

Bedrag van de totaalrenovatiebonus

Het bedrag van deze premie wordt bepaald door het aantal werken dat je laat uitvoeren:

 • 1.250 euro voor 3 energiebesparende werken
 • 1.750 euro voor 4 energiebesparende werken
 • 2.750 euro voor 5 energiebesparende werken
 • 3.750 euro voor 6 energiebesparende werken
 • 4.750 euro voor 7 energiebesparende werken

Voor appartementen worden bovenstaande bedragen gehalveerd.

Werken die in aanmerking komen voor de totaalrenovatiebonus

De volgende werken komen in aanmerking voor de totaalrenovatiebonus:

 • Dakisolatie of zoldervloerisolatie
 • Buitenmuurisolatie
 • Spouwmuurisolatie
 • Vloerisolatie of kelderisolatie
 • Het plaatsen van nieuwe beglazing (vanaf 5 vierkante meter)
 • Zonneboiler
 • Warmtepomp
 • Ventilatiesysteem

Bij elk van deze werken gelden bepaalde voorwaarden. Voor meer informatie kan je terecht op de website van de Vlaamse overheid.

Burenpremie

De burenpremie is van toepassing bij een collectief renovatieproject. Wanneer je samen met minstens 9 anderen uit je buurt, wijk of gemeente renovatiewerken uitvoert, kan je aanspraak maken op deze premie. De voorwaarde is dat het project wordt begeleid door een BENOvatiecoach. De burenpremie begint vanaf 400 euro per wooneenheid. Voor appartement bedraagt de maximale premie 5.000 euro voor het volledige gebouw. Meer informatie over de burenpremie vind je op de website van de Vlaamse overheid

Vrijblijvend prijzen vergelijken van isolatie? Laat uw gegevens na

Voornaam*
Familienaam*
E-Mail*
Telefoon*
Adres*
Postcode*
Gemeente*
   
 Deel deze pagina: