Wat is isolatie?

Isolatie is een term welke wordt gebruikt om materialen aan te duiden welke warmte beperken of vasthouden, tegen elektriciteit beschermen of geluid absorberen. De juiste isolatie vergt in eerste instantie de juiste keuze van materiaal voor isolatie op de gewenste plekken. Tenzij uw huis is ontworpen met de hoogste standaarden in energie efficiëntie, kan er een hoop voordeel gehaald worden uit het kijken waar u de isolatie in uw huis kan verbeteren voor uw eigen comfort en hiermee flink te besparen op uw energierekening. 

Beroep doen op isolatie inspecteur

Om te beginnen moet u eerst bepalen hoeveel en waar de isolatie momenteel aanwezig is in uw huis. Indien u weet hoe dit te doen kan u het zelf doen, of beter nog, er zijn goede inspecteurs welke dit voor u kunnen doen. U dienst slechts het volgende in acht te nemen:

Als eerste moet u weten waar uw huis geïsoleerd is en waar niet.

Ten tweede moet u weten of het juiste type isolatiemateriaal is gebruikt waar uw huis wel is geïsoleerd.

Ten derde moet u bepalen wat de R-waarde (het warmtedoorstroomcoëfficiënt)  en de dikte van uw isolatie is. Als u in een nieuw huis woont, kan de aannemer u vertellen welk type isolatie is aangebracht in uw huis, waar het zit en hoe dik de geïsoleerde gebieden zijn. Als uw huis niet nieuw is, dan zal u een professional moeten huren om dit uit te zoeken als u het zelf niet weet. 

Waar u naar dient te kijken is de zolder, muren en vloeren welke dichtbij een onverwarmde ruimte zijn, zoals een onverwarmde garage. U kan de muren het eenvoudigste nakijken door naar de wandcontactdoos te kijken. Als u het zelf controleert, zorg dan dat u alle elektriciteit naar het stopcontact dat u nakijkt afgesloten hebt (u kan dit regelen in uw meterkast). Verwijder de afdekplaat van de wandcontactdoos en u zou in de ruimte rond de contactdoos moeten kunnen kijken waar het isolatiemateriaal zichtbaar zou moeten zijn. Als het er zit, trek er dan een beetje uit om te kijken wat voor isolatiemateriaal u heeft en bepaal dan de dikte ervan. Kijk alle wandcontactdozen op deze manier na want het is mogelijk dat een aantal wanden wel en een aantal niet geïsoleerd zijn, en ook de dikte kan verschillen. Meet de muren van alle leefruimtes op in centimeters en meet daarna de muren op die mogelijk in een al dan niet afgebouwde kelder zijn, vliering of zolder(s) en/of kruipruimtes. Als u een niet geventileerde kruipruimte heeft, dan kan er isolatiemateriaal in de buitenmuren zitten. In sommige nieuwe huizen is het isolatiemateriaal in de steunmuren ingebouwd wat in dat geval natuurlijk moeilijk te zien is. U kan contact opnemen met de eerste eigenaar of de aannemer welke het zeker zal weten. 

Als u eenmaal het type en de dikte van de isolatie bepaald heeft en weet waar het is aangebracht kan u uw isolatie vergelijken met de publicaties op de website van het Ministerie van VROM of u kan het vergelijken met informatie welke beschikbaar is over isolatie in de bibliotheek. U kan daar informatie vinden over de R-waardes van isolatiematerialen.

Energie efficiëntie beoordeling van de woning

Een energie efficiëntie beoordeling of een energieverbruikscontrole kan aantonen hoeveel energie uw huis in feite verbruikt. U kan deze laten uitvoeren door een professionele controleur welke met een variëteit aan apparatuur zoals ventilatoren en infrarood camera's de plaatsen bepaalt waar er beter geïsoleerd kan worden. De controleur meet de lekken in uw huis en bepaalt zo de energie-efficiëntie van de constructie. Een professionele controleur kan u ook adviezen geven hoe uw huis meer energie-efficiënt te maken en welke types isolatiematerialen het beste gebruikt kunnen worden. Meer isolatie toevoegen kan u op de lange rit behoorlijke besparingen opleveren.
Meer over Wat is isolatie?

Huisisolatie
Prijs isolatie
Isolatiepremie
Het gunstig effect van isolatie op uw energieverbruik
Hoeveel kan u besparen met een isolatie premie?
Zelf isolatie plaatsen
De troeven van isolatie in uw woning
De isolatie van uw woning
Subsidies isolatie
Subsidie isolatie
Isolatiemateriaal
Hoe het warmteverlies in uw woning beperken?
Hoe de juiste isolatiewaarde kiezen
EPB-norm thermische isolatie
Soorten isolatiewaarden

Deel deze pagina: